Den israeliska staden Beersheba attackerades med raketer från Gazaremsan under onsdagskvällen. Svenska tidningar rapporterar att det skulle ha rört sig om en raket, men vissa israeliska tidningar rapporterar att det rörde sig om åtminstone två.

Attacken förorsakade fysiska skador, men inga människor kom till skada. Dock har både barn och vuxna behandlats för shock. Detta var den första attacken mot Beersheba sedan Gazakriget.

En del kallar raketbeskjutningarna för ”motstånd mot den israeliska ockupationen”. Resonemanget ”motstånd mot den israeliska ockupationen” håller inte, för år 2005 lämnade Israel Gazaremsan helt och hållet. Man drog sig därifrån och utrymde alla bosättningar. Men efter detta ökade raketbeskjutningarna, vilket betyder att attackerna naturligvis inte har någonting med ”motstånd” att göra. Hade de haft det, så skulle ju raketbeskjutningarna ha minskat eller helt avtagit. Attackerna är terrorism och därför bör de fördömas.

Detta är också en av orsakerna till att Israel inte skulle kunna dra sig från områden på Västbanken under vilka omständigheter som helst. Det finns ingen säkerhetsgaranti i detta skede. Det finns ingenting som säger att det inte skulle kunna gå på samma sätt med Västbanken som det nu gått med Gazaremsan. Skulle terrorister få fotfäste på Västbanken och börja skjuta raketer därifrån så vore det katastrof, eftersom raketer därifrån skulle nå i stort sätt hela Israel.

Det talas om bosättningar som hinder för fred, men hur är det med terrorhotet? Bosättningsfrågan skulle vara lättlöst genom att palestinierna fick landområden av motsvarande kvalitet i stället. Detta har varit på tal redan länge, men problemet är att det palestinska ledarskapet inte vill förhandla. Det är ett dåligt utgångsläge om man ska existera sida vid sida som grannar.

Denna raketattack mot Beersheba bevisar också att Israels blockad mot Gazaremsan tyvärr är ett måste, även om Israel utsatts för stark kritik för det. Men var är kritiken mot terrorismen? Raketbeskjutningarna har ökat under de senaste veckorna.

Israel har kritiserats pga blockaden, men blockadens konsekvenser har starkt överdrivits. Det har aldrig varit någon humanitär kris i Gazaremsan, utan Israel har hela tiden släppt igenom hjälpsändningar. Det går att läsa mera om detta på Israels utrikesdepartements hemsida. Om inte blockaden hade upprätthållits, så skulle terroristerna ha fått ännu mera raketer i sina händer, vilket är dåligt både för befolkningen i Gazaremsan och i södra Israel.

Svenska tidningar:

nyheten borttagen http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israelisk-stad-traffad-av-gazaraket_5964683.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israelisk-stad-traffad-av-gazaraket

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=249324

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.558031-israelisk-stad-traffad-av-gazaraket

http://hd.se/utrikes/2011/02/24/israelisk-stad-traffad-av/

Israeliska tidningar:

http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=209584

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4033209,00.html

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/grad-rockets-fired-at-be-er-sheva-for-first-time-since-gaza-war-1.345280

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142501

Annonser