Breaking the Silence talar om att de vill bryta tystnaden. Men det märkliga är att de inte gett ens de mest grundläggande uppgifterna till IDF (Israels armé) för att man skulle kunna undersöka de missförhållanden som organisationen påstår förekommer.

– De flesta vittnesmålen är anonyma och saknar detaljer som skulle göra det möjligt för IDF att undersöka, bekräfta eller avfärda dem, säger man i ett uttalande.

Detta uttalande gäller visserligen i huvudsak en rapport angående Gazakriget, men i uttalandet konstaterar man att organisationen Breaking the Silence gått tillväga på detta sätt också tidigare, vilket ger en anledning att anta att de fortfarande går tillväga så här. Rapporten angående Gazakriget kom IDF tillhanda mindre än ett dygn innan den publicerades.

Tänk dig samma sak i svenska förhållanden: den svenska armén får rapporter om missförhållanden, men dessa rapporter innehåller inte tillräckligt mycket information för att man skulle kunna undersöka missförhållandena.

Så vad är det egentligen Breaking the Silence vill uppnå?

Breaking the Silence har en utställning på Armémuseum i Stockholm.

Läs uttalandet i sin helhet på engelska: http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2009/Reaction_to_Breaking_Silence_report_15_Jul_2009.htm

Länkar till svenska tidningar:

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/utstallning-bryter-tystnad-om-ockupation

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/israeliska-soldater-vill-fa-igang-diskussion-om-ockupationn

Annonser