Fredsprocessen – det är ordet. Det är det där med att försöka få fred till stånd mellan Israel och palestinierna.

Nu har det ju skett vissa saker under de senaste dagarna som starkt är kopplade till denna så kallade fredsprocess och särskilt till hur fredsprocessen kommer att utfalla.

Nu kan man läsa om att Hamas har misshandlat demonstranter i Gazaremsan. Just det. Är det meningen att en (demokratisk?) palestinsk stat ska skapas? Hur lämpligt är det då att ”regeringen” där klubbar ner demonstranter? Kanske inte så bra…

Och så var det Teheran som tydligen var i färd med att transportera nya leksaker till terroristerna i Gazaremsan häromdagen – ni vet de där flygande föremålen som regnar ner i södra Israel titt som tätt. Det är ju förstås inte så bra med tanke på fredsprocessen att det för det första regnar ner sådant i södra Israel och att man för det andra aktivt försöker föra in nya raketer och sådant till Gazaremsan. Har ni noterat den totala tystnaden i det så kallade världssamfundet när det gäller detta?

Hamas är inte Moder Teresa, vilket borde vara helt uppenbart. Men nu kan man läsa om att det är någonting på gång mellan Fatah och Hamas. Jerusalem post skriver nämligen att ”Abbas är förberedd att besöka Gaza för att relationen med Hamas ska läkas” (Abbas prepared to visit Gaza to heal relations with Hamas).

Hamas är inte bra och då kan man förstås fråga sig vad ett närmande när det gäller Hamas och Fatah kunde medföra. En möjlighet – som inte alls ter sig osannolik – är att Hamas kunde få ett starkare fotfäste på Västbanken. Detta vore inte alls bra, för som vi ju kan konstatera har Hamas övertagande av Gazaremsan inte haft någon god inverkan alls på denna så kallade fredsprocess som lär ska vara i full gång.

Världssamfundet brukar ju storvråla när Israel bygger några hus inom redan existerande så kallade bosättningar på Västbanken. Men nu misshandlas folk på gatorna i Gazaremsan, man försöker febrilt få in mera vapen i Gazaremsan och någonting är på gång när det gäller relationen mellan Hamas och Fatah. Fredsprocessen lär ska vara i full gång, men hur är det nu med allt detta som skett de senaste dagarna? Hur inverkar allting på denna så kallade fredsprocess? Det är väl inte så väldigt bra på en skala från 1 till 10 att man febrilt försöker ta in vapen i Gazaremsan, eller hur? Detta är bara ett exempel. Det är inte heller alls bra om Hamas skulle få ett starkare fotfäste i Västbanken.

Jag valde detta patetiska namn – Fredsprocessen – för min blogg eftersom jag ännu har hopp om fred mellan Israel och palestinierna. De senaste dagarnas händelser gör dock att det ser ut som om denna fredsprocess är mera illa ute än någonsin. Detta är inte bra, men det värsta är den totala tystnaden och likgiltigheten i det internationella samfundet.

P.S. En raket har skjutits från Gazaremsan i morse och Israel har svarat på detta. Två terrorister lär ska ha dött i Israels svar på raketbeskjutningen.

Länkar till svenska tidningar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/50-ton-vapen-hittade-pa-fartyg

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hamasstyrkor-slog-ned-studenter

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hamas-tiotusentals-samlade-i-gaza

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-bordade-fartyg

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-bordade-fartyg-med-vapen-till-gaza

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hamasstyrkor-slog-ned-studenter_6009597.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israel-bordade-fartyg_6007297.svd

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.574142-hamasstyrkor-slog-ned-studenter

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.573138-israel-bordade-fartyg

http://hd.se/utrikes/2011/03/16/hamasstyrkor-slog-ned-studenter/

http://hd.se/utrikes/2011/03/15/hamas-tiotusentals-samlade-i-gaza

http://hd.se/utrikes/2011/03/15/israel-bordade-fartyg/

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=252284

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=252103

Annonser