Omvärlden har ett ansvar att förhindra och begränsa mänskligt lidande. Nu är den militära operationen mot Khadaffi äntligen inledd.

Men i skuggan av det som händer i Libyen är läget spänt och osäkert mellan Israel och Gaza. Israel dödade idag två terrorister vid stängslet mellan Gazaremsan och Israel. Terroristerna närmade sig stängslet och var antagligen i färd med att placera ut en bomb vid stängslet, vilket är ganska vanligt förekommande.

Soldaterna som patrullerar vid gränsen gör det med risk för sina liv. Naturligtvis har Israel rätt att bevaka sin gräns mot Gazaremsan – alla länder har rätt att bevaka sina gränser. Tänk på hur strängt bevakad gränsen mellan USA och Mexico är.

Gränsen till Gazremsan måste bevakas då terrorister ofta försöker infiltrera Israel.

IDF troops stationed along the border face daily firefights, mortar attacks and explosive devices planted along the security fence. The soldiers need to also prevent infiltrations and for them being stationed along the Gaza border is the same as being stationed in a war zone (källa: Jerusalem Post).

På fredagen och lördagen skjöts granatsvärmar in i södra Israel, vilket inte skett i samma omfattning sedan Gazakriget. Det är precis så här Israels militära operationer börjar. Man är snabb att kritisera Israels militära operationer, men man bortser från vad som föregår dem. Israel utför inte militära operationer utan anledning. Det är vanligt att prata om att Israels militära operationer är ”oproportionerliga”. Men 50 granater skjöts från Gazaremsan på lördagsmorgonen. Är det då proportionerligt? Ska Israel snällt titta på och ingenting göra?

Nu spekuleras det om Israel kommer att tvingas utföra en militär operation i likhet med operation Gjutet Bly, alltså Gazakriget, som ägde rum vintern 2008-2009. Den kritiserades hårt av omvärlden, men faktum är att den föregicks av raket- och granatbeskjutningar som hade pågått sedan år 2001. Tusentals raketer och granater hade skjutits från Gazaremsan. Nu eskalerar våldet igen och Israel kan inte tillåta att det går hur långt som helst. Man försöker febrilt smuggla in vapen i Gazaremsan, vilket bevisar att blockaden är en nödvändighet. Om blockaden hävs kommer Gazaremsan att fyllas av vapen, vilket kommer att leda till mera krig. Blockaden förhindrar krig helt enkelt och minskar därmed mänskligt lidande.

Israel utesluter inte heller att döda ledare inom Hamas väpnade militära gren. Talesmän för Israels armé säger att detta är något de inte kan bortse från.

Granatbeskjutningarna som skett under de senaste dagarna är ett sätt för Hamas att leda bort uppmärksamheten från de problem som finns i Gazaremsan. Gazaremsan har nämligen inte heller undgått demonstrationer. Demonstranterna har krävt enighet mellan Hamas och Fatah.

På lördagen gjorde Hamas räder mot flera nyhetsbyråer. Kameror, datorer och annan utrustning beslagtogs. Polismän från Hamas stormade CNN:s och Reuters kontor samt ett kontor tillhörande en japansk TV-station. Tre palestinska journalister slogs med klubbor. Allt detta gjordes för att göra det svårare att rapportera om demonstrationerna. Hamas oroar sig för att de protester som sveper över arabvärlden också ska komma till Gazaremsan.

Detta alltså om Hamas respekt för mänskliga rättigheter och pressfrihet.

Mera information:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4044526,00.html

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4044621,00.html

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212888&R=R3

Länkar till svenska tidningar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/carl-bildt-de-narmaste-dygnen-ar-de-viktigaste

http://www.dn.se/nyheter/varlden/khaddafi-jag-alskar-dig-som-en-son-obama

http://www.dn.se/nyheter/varlden/stridsflygplan-over-benghazi

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sex-fragor–vad-ar-en-flygforbudszon-och-vad-innebar-khaddafis-beslut

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-these-terms-are-not-negotiable

http://www.dn.se/nyheter/varlden/anfall-inom-ett-par-timmar-mojligt

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ratt-att-stoppa-diktatorn

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/robotattack-mot-mal-i-libyen_6023797.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/blodigt-slag-om-benghazi-vantar_6023263.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/franskt-plan-har-oppnat-eld-i-libyen_6023733.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/anfall-mot-libyen-kan-komma-snart_6022807.svd

http://svt.se/2.22584/1.2364887/libyen_-_minut_for_minut

http://hd.se/utrikes/2011/03/19/flash-franskt-plan-oppnade-eld/

http://hd.se/utrikes/2011/03/19/flash-stridsflygplan-over-benghazi/

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=252783

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=252781

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=252766

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.576859-robotattack-mot-mal-i-libyen

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.576843-vast-och-arabstater-i-libyenaktion

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.576674-detta-ar-en-flygforbudszon