Det är jättebra att sympatisera för palestinierna och stå upp för deras sak, men tyvärr är det alltför många som är riktiga hycklare som gör detta.

Eftersom Israel och palestinierna lever sida vid sida, så borde väl rimligtvis ledarna i Israel och ledarna för palestinierna föra en aktiv dialog, eller hur? Men faktum är att de palestinska ledarna och de israeliska ledarna inte träffas! Om man är grannar och ska leva sida vid sida, så måste man åtminstone kunna tala med varandra, oavsett om man är arg och besviken på varandra och oavsett om man har väldigt olika åsikter om saker och ting. Men detta är något som många av de som sympatiserar för palestinierna och som står upp för deras sak helt och hållet tycks bortse från. I stället för att Abbas skulle föra en aktiv dialog med Israels ledare, så reser han jorden runt. Okej, visst kan man resa jorden runt om man vill det, men om man bara gör det och inte alls visar någon vilja att föra en aktiv dialog med sin granne är något rejält på tok. Men vill de som sympatiserar för palestinierna och som står upp för deras sak se detta?

Jag citerar Benjamin Netanyahu:

In regards to the larger question of peace with the Palestinian Authority, Netanyahu said that “peace requires two to tango. I said to Abu Mazen who was flying around in the world – the Palestinian president – I said, don’t fly around the world. You want to make peace? Ramallah, where you sit, is 10 minutes away from Jerusalem where we’re sitting right now. I’m willing to come to you. You can come here. Let’s sit down, shut the room, you know, basically sit down until smoke comes out. That’s the way you make peace. That’s how we made peace with Egypt. That’s how we made peace with Jordan.” (källa Arutz Sheva)

Jag vill inte påstå att Israel skulle vara en perfekt stat, vilket borde vara en självklarhet. Säg mig, vilken stat är perfekt? Varsågod: kritisera staten Israel hur mycket du vill inom ramen för yttrandefriheten, men när du gör det, gör det då utifrån samma principer du tillämpar då du kritiserar andra länder. Men att sympatisera för palestinierna och stå upp för deras sak och samtidigt inte (vilja) se denna ovilja till dialog hos det palestinska ledarskapet är inget annat än hyckleri. Sluta gnälla och sluta beskylla och anklaga Israel för de missförhållanden palestinierna lever i. Den palestinska myndigheten är upprättad för att den ska ansvara för palestinierna. Och inte passar det att gnälla och beskylla och anklaga Israel för allt möjligt då det palestinska ledarskapet inte ens träffar det israeliska ledarskapet. Hur ska man kunna föra en aktiv dialog som grannar om man inte ens träffas? Så ni som sympatiserar för palestinierna och står upp för deras sak, vad är problemet? De flesta palestinierna på Västbanken lever under det palestinska självstyret (har någonstans stött på en siffra på 98 %). Är det då Israel man ska gnälla på, beskylla och anklaga när det gäller dessa palestinier? Så ni som sympatiserar för palestinierna och står upp för deras sak: fortsätt göra det, det är jättejättebra, men sluta för allt i världen med att hyckla! Våga se bristerna i det palestinska ledarskapet och skyll inte hela tiden på Israel! Våga kritiserara också det palestinska ledarskapet och kritisera inte hela tiden enbart Israel!

Annonser