Israel utförde operation Gjutet Bly för två år sedan och fick mycket kritik. Men faktum är att kriget föregicks av raket- och granatbeskjutningar som pågick i åratal. Mellan 2001 och januari 2009 sköts över 8600 raketer, vilket förorsakade 28 dödsfall och flera hundra skadade samt omfattande psykiska trauman.

Staden Sderot har drabbats värst då den ligger så nära Gazaremsan. Alla skolor i staden har försetts med förstärkta tak och i mars 2008 placerade regeringen ut 120 bombskydd vid busshållplatser i staden. När radarn upptäcker en raket går ett varningssystem igång och då har man 15 sekunder på sig att söka skydd. I de flesta israeliska hem finns det bombskydd och när det var som värst vistades man i princip hela tiden i dem. Detta förklarar den relativt låga siffran döda. Mellan juni 2007 och februari 2008 sköts det 771 raketer och 857 granater. Detta är tre eller fyra per dag i medeltal.

Allt detta ledde till att Israel tvingades inleda en militär operation i Gazaremsan för att slå ut Hamas terrorinfrastruktur och vapenlager. Men under den senaste tiden har det igen varit oroligt vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Sedan årets början har över 100 raketer och granater skjutits från Gazaremsan. Skall Israel snällt titta på och ingenting göra?

Det spekuleras i om Israel igen kommer att tvingas inleda en militär operation på grund av den oroliga situationen. Förra gången fick Israel massor av kritik, vilket antagligen också skulle ske denna gång.

Faktum är att terroristerna gömmer sig bland civila. Hamas skjuter raketer från skolgårdar och har vapenlager och vapenverkstäder bland civila.

Det har regnat ner över 100 raketer och granater i södra Israel under detta år. Vad ska Israel göra för att få ett slut på detta? Har Israel rätt att försvara sig?

Du som var kritisk när Israel utförde operation Gjutet Bly, tänk på allt detta ifall Israel måste inleda en ny militär operation mot terrorismen i Gazaremsan!

Uppdatering: Nu kommer det rapporter om att tre pojkar har dödats när Israel bombat terrorinfrastruktur, vilket är djupt beklagligt. Den israeliska armén säger att man ska utreda saken. Nu kan man fråga sig: vem bär ansvaret? Det logiska svaret borde vara Hamas, eftersom terrorrganisationen opererar mitt bland civila.

En annan intressant iakttagelse är vilken uppmärksamhet detta fått nu när tre pojkar fått sätta livet till. Jag såg att t.ex. DN hade nyheten på första sidan. Det är intressant att jämföra med hur man rapporterade när 5 israeler brutalt dödades genom att bli skurna i halsen för några veckor sedan. Vi ska komma ihåg att i detta fall handlar det om försvar, men i fallet med de skurna halsarna så handlar det om en bestialisk handling mot judar. Självklart borde morden på den israeliska familjen ha fått mera uppmärksamhet. Men detta visar hur media prioriterar. Sättet på vilket media rapporterar är makabert. Var är balansen och objektiviteten?

Ett sevärt klipp om staden Sderot:

Läs också vad Kim Milrell har att säga.

Länkar till svenska tidningar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/flyganfall-i-upptrappad-gazakonflikt

http://www.dn.se/nyheter/varlden/flygattacker-mot-gaza

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/flyganfall-i-upptrappad-gazakonflikt_6028319.svd

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=253049

http://hd.se/utrikes/2011/03/21/flygattacker-mot-gaza/

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.578603-flyganfall-i-upptrappad-gazakonflikt

http://svt.se/2.22584/1.2368164/flyganfall_i_upptrappad_gazakonflikt

http://www.dn.se/nyheter/varlden/barn-i-upptrappad-gazakonflikt

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=253228

Annonser