Okej, nu har Hamas diskuterat med andra terrororganisationer om att man upphör med raketbeskjutningen – om Israel slutar med sina anfall mot mål i Gazaremsan. Denna samma organisation satte en svärm på 50 granater i rörelse mot södra Israel förra helgen och under veckan som gått har organisationen satt både raketer och granater i rörelse mot södra Israel i en sådan utsträckning att det har varit svårt att hålla reda på antal. Men nu har man då alltså ändrat sig. Man ska sluta skjuta raketer – om Israel slutar med sina anfall mot mål i Gazaremsan.

Det har dock skjutits tre raketer redan under denna dag, så från och med vilket klockslag detta nya beslut gäller är fortfarande höljt i dunkel.

Så nu vet vi det.

När jag en gång skriver ska jag passa på att säga några andra saker också. På sommaren 2008 ingick Hamas och Israel en vapenvila. Det sägs att Israel bröt denna vapenvila genom att bomba i Gazaremsan. Det stämmer mycket väl att Israel bombade i Gazaremsan. Detta gjordes eftersom några terrorister var i färd med att gräva en tunnel under stängslet som löper längsmed gränsen till Gazaremsan. Man grävde helt enkelt för att kunna krypa igenom tunneln och således ta sig in i Israel för att ställa till med något fuffens där. Eftersom man inte vill att terrorister ställer till med något fuffens i Israel så beslöt man att bomba denna tunnel. Detta tolkades (utnyttjades) av Hamas som att Israel bröt vapenvilan.

I december 2008 hoppades Israel att vapenvilan skulle förlängas, men Hamas var inte intresserad av någon förlängning, utan började skjuta raketer i stället. Sen blev det krig som vi ju vet. Vapenvilan hade Hamas använt för att fylla på sina lager, gjuta bunkrar och bygga avfyrningsramper.

Nu får vi hoppas att denna vapenvila håller och så får vi hoppas att ingen får för sig att gräva tunnlar så att Israel är tvunget att bomba så att någon kan påstå att Israel brutit vapenvilan för att sedan kunna skylla på det för att igen börja skjuta raketer…

Någon fick sitt vardsagsrum ommöblerat idag av en raket. Mera information.

Läs också: En lösning?

Länkar till svenska tidningar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/gaza-erbjudande-till-israel

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gaza-erbjudande-till-israel_6042421.svd

http://svt.se/2.22584/1.2373355/gaza-erbjudande_till_israel

http://hd.se/utrikes/2011/03/26/gaza-erbjudande-till-israel/

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.584889-gaza-erbjudande-till-israel

http://www.bt.se/nyheter/tt_utrikes/gaza-erbjudande-till-israel(2610542).gm

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?ID=253846

http://allehanda.se/start/utrikes/1.2892759-gaza-erbjudande-till-israel

http://ltz.se/nyheter/utrikes/1.2892756-gaza-erbjudande-till-israel

http://ekuriren.se/nyheter/utrikes/1.998669-gaza-erbjudande-till-israel

http://dagbladet.se/nyheter/utrikes/1.2892761-gaza-erbjudande-till-israel

http://st.nu/start/utrikes/1.2892755-gaza-erbjudande-till-israel

Länkar till israeliska tidningar:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4048002,00.html

Annonser