I media brukar man inte kunna läsa i detalj om vad som byggs i städer runtom i världen, men östra Jerusalem är ett undantag.

I denna blogg har otaliga gånger lyfts fram att det judiska folket är en del av ursprungsbefolkningen i Mellanöstern. Det har bott judar i länderna i Nordafrika och Mellanöstern sedan långt tillbaka i tiden. Eftersom judarna är en del av ursprungsbefolkningen i Mellanöstern och Nordafrika borde det vara rimligt att de också hade rätt till en egen stat där. Araberna verkar ju ha denna samma rätt eftersom de redan har flera stater. Och ja: judarna utgör ett folk. Det har modern genetisk forskning klart och tydligt kunnat påvisa. Således är judarna inte en grupp människor med en gemensam religion.

Eftersom också judarna har rätt till en egen stat i Mellanöstern i egenskap av ursprungsbefolkning bör de också rimligtvis ha rätt till en egen huvudstad där. Araberna har redan flera stater med tillhörande huvudstäder så varför skulle inte judarna ha denna rätt?

Det finns inget beslut som reglerar en judes boende och byggande i Mellanöstern. Det har som sagt bott judar i länderna i Mellanöstern och Nordafrika sedan långt tillbaka i tiden, men dessa judar fördrevs från dessa länder under 1940-, 1950- och 1960-talen. Det handlar om närmare 1 miljon judar sammanlagt. Således har judar också all rätt att bygga och bo i östra Jerusalem.

Nu har det alltså invigts 60 nya hem i östra Jerusalem och TT går ut med rubriker som ”Israelisk talman invigde bosättning”. Är det alltså så att 60 hem utgör en bosättning? Gäller samma sak i t.ex. Stockholm? Hur många bosättningar finns det då i Stockholm?

På TT-språk heter inte hem i östra Jerusalem hem utan bosättarhem.

Ja, det byggs bostäder, hus och byggnader i alla städer runtom i världen – också i Jerusalem! Men när judar bygger i sin egen huvudstad, då rapporteras detta i detalj. 60 hem blir en bosättning och de 60 hemmen kallas bosättarhem…

Länkar till svenska TTidningar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israelisk-talman-invigde-bosattning

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israelisk-talman-invigde-bosattning_6196059.svd

http://svt.se/2.22584/1.2437049/israelisk_talman_invigde_bosattning

http://hd.se/utrikes/2011/05/25/israelisk-talman-invigde/

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=262118

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.636960-israelisk-talman-invigde-bosattning

Länkar till israeliska tidningar:

http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=221756&R=R2

Annonser