Att ta sig över gränsen till ett annat land utan lov är ett allvarligt brott. Igår närmade sig ett gäng ”aktivister” från Syrien Israels gräns i syfte att ta sig över den. Det är självklart något man inte kan och något man inte får göra. Och försöker man göra något sådant, ja då blir det konsekvenser.

När detta gäng närmade sig Israels gräns sköt Israels armé varningsskott. TT rapporterade om händelserna med rubriken ”Israel öppnade eld vid gränsen till Syrien”. Tja, det blir förstås inte riktigt rätt om man skriver så. Vad handlade det om? Var det det att Israel öppnade eld vid gränsen? Nej, så klart inte. Allting handlade om att ett gäng ”aktivister” fick för sig att närma sig Israels gräns i syfte att ta sig över den. Det var därför Israels armé öppnade eld, men det var alltså frågan om varningsskott. Rubriken ”Israel öppnade eld vid gränsen till Syrien” är alltså vilseledande. Det handlade inte om att Israel öppnade eld vid gränsen, det handlade om att ett gäng ”aktivister” närmade sig gränsen i syfte att passera den. Men TT lyckas ju inte alltid få det rätt…

Israeliska medier rapporterar att dödsfallen som uppstod berodde på att minor exploderade som en följd av att brandbomber hade kastats av aktivisterna. Syriska källor uppger dock att 23 människor dog när Israel sköt. Israel säger att dessa tal dessutom är överdrivna. Här får var och en själv dra sin egen slutsats: ska man tro på uppgifter från en diktatur eller på uppgifter från en demokrati?

Israel står inför ett stort dilemma när demonstranter på detta sätt får för sig att bryta sig genom gränsen. Man kan inte låta dem komma in i Israel, men självklart kan man inte heller skjuta. Vad ska man göra i en sådan situation?

Allt detta är bara ett av alla otaliga försök att provocera Israel och försätta Israel i besvärliga situationer. Det ger också Israels grannländer ett ypperligt tillfälle att uppge felaktiga uppgifter om t.ex. antalet döda. Medier har en benägenhet att förlita sig på dessa felaktiga uppgifter och tar inte hänsyn till uppgifter från Israel.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-oppnade-eld-vid-gransen-till-syrien

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israel-oppnade-eld-vid-gransen_6220935.svd

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=263506

http://svt.se/2.22584/1.2446040/tva_dodade_vid_israels_grans

http://hd.se/utrikes/2011/06/05/israel-oppnade-eld-vid-gransen/

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.645320-israel-oppnade-eld-vid-gransen

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.645320-flera-doda-vid-israelisk-grans

http://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-vid-israelisk-grans

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israels-arme-havdar-tio-golanoffer

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_6221547.svd

http://svt.se/2.22584/1.2446391/israel_oppnade_eld_mot_demonstranter

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=263577

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.645699-israel-oppnade-eld-mot-demonstranter

http://hd.se/utrikes/2011/06/06/israel-oppnade-eld-mot/

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-syrien-utnyttjar-palestinierna

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=263642

Annonser