Över tusen människor har slaktats i Syrien. Omvärldens reaktioner är inte nämnvärda.

Om man ser en grupp människor misshandla en annan människa är det naturligt att ingripa och sätta stopp för det. Samma sak borde gälla när det handlar om länder där makthavarna misshandlar sin befolkning. Nu har 1300 människor tillåtits slaktas. Hur långt ska detta tillåtas gå?

För att ytterligare beskriva hur galet läget är måste vissa jämförelser göras med Mellanöstern som helhet. Nio aktivister dödades när Israels armé bordade Gazafartygen för ungefär ett år sedan. Över tusen människor, mest terrorister men också civila, fick sätta livet till när Israels armé utförde operation Gjutet Bly i Gazaremsan efter att tusentals raketer och granater hade skjutits därifrån mot civila i södra Israel. I båda fallen väckte Israels agerande ett ramaskri. Det debatterades och kritiserades. Blogginlägg efter blogginlägg pumpades ut i bloggosfären. Och det gjordes TV- och radioprogram.

Nu har 1300 människor slaktats i Syrien, men detta har förstås inte förorsakat samma reaktioner. Det som naturligvis inverkar är att Syrien är ett slutet land. Det kommer inte ut information helt enkelt.

Den som är kritisk till Gazakriget – var vänlig och kom med ett förslag hur Israel i stället borde ha gått tillväga för att stoppa raketbeskjutningen. Jag är mycket intresserad av att höra! För faktum är att det hade skjutits tusentals raketer och granater från Gazaremsan in i södra Israel. Och Israel hade försökt lösa problemet diplomatiskt först genom att skicka flera brev till FN. Men det ledde till ingenting.

I Gazakriget dödades över tusen människor – både terrorister och civila. Det uppstod civila dödsoffer eftersom terroristerna strategiskt gömde sig just precis bland civila. Det bloggades, debatterades och kritiserades. Nu har över tusen civila dödats i Syrien. Men dessa människor är inga terrorister – de är vanliga civila som protesterar eftersom de önskar förändringar i sitt land. Men man har inte kunnat skönja så mycket kritik, ramaskri och debatt. Man undrar om det t.ex. ska bli någon Goldstone-rapport över masslakten i Syrien? Vad tror ni, kommer det att göras någon sådan?

Världen är galen. Det är i alla fall bra att det finns ett öppet och demokratiskt land i Mellanöstern – Israel. Självklart inte perfekt, utan med sina fel och brister – som alla länder. Jag väntar på den dagen då någon form av balans ska börja råda när det gäller hur man ser på och behandlar Mellanöstern. Befogad kritik mot Israel är ett måste, men jag väntar på den dagen då man också kritiserar andra länder i Mellanöstern på samma sätt som man kritiserar Israel. Det skulle behövas nämligen. Varför? Jo, för att Israel är ett öppet och demokratiskt land, medan t.ex. Syrien är en stängd och fruktansvärd diktatur där djur verkar behandlas bättre än människor.

http://hd.se/utrikes/2011/06/13/minst-1-300-civila-dodade-i-syrien/

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=264670

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vittne-i-syrien-de-skot-alla-unga-man

http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-pressar-syrien-om-hjalpinsatser

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-protester-utlysta-i-syrien

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-skarper-tonen-mot-syrien

http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-1-300-civila-dodade-i-syrien

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrier-flyr-fran-valdet-i-tusentals_6236636.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/minst-1-300-civila-dodade-i-syrien_6238380.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_6237142.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_6236850.svd

Annonser