Israeliska myndigheter hade underrättelseinformation om att en attack i södra Israel var förestående och man hade därför förberett sig. Polisens antiterrorenhet hade stationerats i södra Israel. Mera om detta t.ex. här och här. Man visste att det var Folkets motståndskommittéer som låg bakom allting. Detta har inte kommit fram i media.

Det är helt uppenbart att israeliska myndigheter har mycket god koll på vad som händer i Gazaremsan eftersom man kunde döda ledarna och alla de andra inblandade terroristerna bara några timmar efter attackerna. Detta kräver en välfungerande och effektiv underrättelseverksamhet.

Det har regnat ner en stor mängd raketer i södra Israel. Inte ett pip i svensk media om detta (inte åtminstone ännu). I skrivande stund har 12 raketer skjutits från Gaza. Två människor har skadats allvarligt av raketerna och flera andra lindrigare. Mera om detta här och här.

Jag vill igen lyfta fram det jag lyfte fram i gårdagens blogginlägg: Israel är ständigt utsatt för ett hot vilket alltför ofta avdramatiseras, förbises eller batatelliseras av omvärlden. Till detta kan tilläggas att omvärlden oftast fokuserar på Israels svar på dessa hot och ger inte den uppmärksamheten åt hoten som borde ges.

I medias rapportering saknas ofta nyanser – nyanser som borde fås med för annars får man en alltför ensidig bild av det hela. Gårdagens terrorattacker rapporterades ganska bra, dock med brister (se länken nedan), men man har åtminstone inte i skrivande stund rapporterat att 12 raketer skjutits från Gazaremsan och att 2 personer har skadats allvarligt. Omkring 10 000 raketer och granater har skjutits från Gazaremsan under det senaste årtiondet. Av dessa har media nämnt bara en liten liten del.

Det som hände igår är mycket allvarligt. Terrorister tog sig över en internationellt erkänd gräns för att döda civila! Därför får det som skedde igår inte bagatelliseras.

Läs också:

Ett ord betyder så mycket: SR:s Israelrapportering – igen

När ska media berätta hur raketerna påverkar livet för de som bor i södra Israel?

DN1 DN2 SvD1 SvD2 D1 Svt1 HD1 GP1

Annonser