De palestinska araberna har låtit förstå (och låter förstå) att de vill ha större frihet och ökade rättigheter. Detta har omvärlden, Israel inkluderat, tagit i beaktande. Det allra största problemet är ändå att terrorister slagit rot i områden som palestinierna fått och därifrån börjat utöva terror mot sin granne. Enligt gamla avtal ska den palestinska myndigheten bekämpa terrorism, men detta görs inte. Enbart under det senaste halvåret har tretton Hamas-celler arresterats på Västbanken. Detta betyder alltså att terrororganisationen Hamas har kunnat verka tämligen fritt på områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten.

Hamas-terroristerna, särskilt de i Hebron och Jerusalem, är direkt kopplade till Syrien, Gaza och Saudiarabien enligt information från säkerhetstalesmän och sammanfattningar från Intelligence and Terrorism Information Center. Dussintals Hamas-terrorister har arresterats av Shin Bet (Israel Security Agency), polisen och armén i operationer på Västbanken. Det primära målet för dessa terrorceller har varit att kidnappa civila och utnyttja dem i syfte att få Hamas-terrorister i israeliska fängelser att bli frisläppta.

Hamas-fångar var i en hög grad inblandade i planering av terrorattacker, bland annat bombningar. Den enda attack som inte lyckades hindras var bombningen i Jerusalem tidigare detta år. En turist dödades och dussintals andra människor skadades.

Den palestinska myndighetens misslyckande att arrestera terroristattacker bryter mot överenskommelser i Osloavtalet och den ameriskanska vägplanen för fred att nedmontera terrorinfrastrukturen.

Enligt  The Intelligence and Terrorism Information Center har Hamas högkvarter i Syrien vid sidan av regimen i Gaza bistått med instruktioner, vapen och finansiering för de planerade terrorattackerna.

Vapen smugglades till Västbanken från Gaza via Sinaihalvön och sedan genom eller förbi vägspärrarna.

En Hamas-terrorist i Saudiarabien höll möten där för att inkalla terrorister för de planerade attackerna och för att dela ut instruktioner till terrorister i Hebron där en terrorist också är kopplad till Hamas-terrorister i Kina och Turiket.

”Hamas-kommendörer är inblandade i ett intensivt försök att återuppbygga terrorinfrastrukturen på Västbanken för att kunna utföra attacker mot Israel”, angav man från centret. ”De är starkt beroende av fångar i israeliska fängelser.”

Källa: Hamas Alive and Well Under PA in Judea and Samaria

Annonser