Terrorister på Gazaremsan öppnade idag eld mot israeliska soldater som höll på att jobba med stängslet som löper längsmed gränsen. Soldaterna beskjöts också med granater.

Soldaterna har självklart rätt att jobba med stängslet i fred. Och innan du blir alltför upphetsad över att det finns ett stängsel mellan Israel och Gazaremsan så vill jag upplysa dig om att det också finns ett stängsel mellan USA och Mexico (Wikipedia, Youtube). Detta stängsel har dock inte väckt lika mycket polemik som de stängsel Israel byggt – ty det är bara när Israel bygger stängsel som man ska bli upprörd. Och ett israeliskt stängsel ska man dessutom kalla ”mur”.

Även denna gång var det terrorister på den palestinska sidan som gick till angrepp – alltså inte så att det var Israel som först gick till angrepp. Trots detta är det Israel man betraktar som den som hetsar till oroligheter. Visst är det märkligt?

De som med pannan i djupa veck (fortfarande) funderar varför Israel ännu inte lämnat Västbanken kan lära sig något av dagens händelse. Israel drog sig ur Gazaremsan år 2005, men det blev inte lugnare och fredligare. Av den anledningen vill Israel inte dra sig ur Västbanken, för det finns en ganska stor risk att det då också börjar skjutas därifrån.

Mera information:

Annonser