Sent på tisdagseftermiddagen sköts det två raketer från Gazaremsan in i södra Israel. Den ena landade på ett öppet fält och den andra landade i en lagerbyggnad som tillhör ett daghem. Ingen skadades.

Faktum är att risken för en israelisk offensiv på Gazaremsan aldrig har varit så stor som den är nu efter Gazakriget vintern 2008-2009. Trycket på den israeliska ledningen att göra något åt det ständiga hotet från raketerna har ökat. Närmare 1 miljon människor påverkas av raketerna. Därför är den nuvarande situationen ohållbar. Det blir allt svårare för den israeliska ledningen att varje gång säga till invånarna i södra Israel att raketangreppen inte tolereras och endast bomba terrorinfrastruktur i begränad omfattning efter ett raketangrepp.

Så det finns alltså risk för att vi står inför ett andra Gazakrig. Självklart kommer Israel att utsättas för skarp kritik i så fall att IDF inleder en offensiv. Jag är emot allt som har med krig att göra, men jag är inte naiv utan jag vet att vi lever i en värld där krig är oundvikliga. Israel har klagat hos FN när det gäller raketangreppen – men FN har varken reagerat eller agerat. Hur ska man hindra terroristerna från att skjuta raketer?

Om en israelisk offensiv inleds kommer Israel alltså att kritiseras. Men har kritikerna då något bättre förslag på hur raketangreppen borde hindras?

Ingen kan i alla fall säga ”jag visste inte att det skjutits raketer från Gazaremsan” för den här bloggen – och många andra bloggar – har rapporterat när södra Israel har utsatts för raketangrepp (om inte som blogginlägg så i alla fall på Twitter).

Mera information t.ex. på Jerusalem Post och Arutz Sheva.

För två veckor sedan gav den israeliska regeringen grönt ljus för att stoppa raketattackerna.

DN1 DN2 DN3 DN4 SvD1 SvD2 GP1 GP2

Annonser