(Bilder och klipp först, texten nedan.)

I måndagens Metro finns ett halvsidigt reportage om sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israeliska soldater (den översta bilden ovan – klicka för större bild). Reportaget består av en stor bild och två mindre bilder och handlar om Mustafa Tamimi, 28, som dog efter att ha blivit skjuten med en tårgasbehållare. Detta är mycket beklagligt. Något gick väldigt väldigt snett här.

Det är inte fel att dylikt rapporteras, men här visar sig den mycket ensidiga rapporteringen igen. När har vi sett bilder på skador orsakade av t.ex. palestinska raketer? Media rapporterar – med stora bilder och allt – när israeliska soldater stoppar stenkastande palestinier och särskilt när israeliska soldater begår fel och misstag i sitt utmanande och svåra arbete, men vi får aldrig se reportage över vad palestinsk terror och palestinskt våld kan ställa till med.

IDF (Israels armé) måste hela tiden bevaka gränsen mot Gaza. Försök till att gräva tunnlar under gränsen görs ständigt. Det är en av orsakerna till varför gränsen måste bevakas. Palestinska terrorister gör sitt allt för att skada de israeliska soldaterna som utför dessa uppdrag och fantasin verkar inte ha några gränser när det gäller detta. Man har till och med tillverkat föremål som ser ut som stenar, men de är ihåliga. I dessa föremål göms bomber – allt för att skada israeliska soldater (andra bilden).

Under helgen har det avfyrats 20 raketer från Gazaremsan. Israels armé sköter sin uppgift och sin plikt att försvara Israels befolkning genom att bomba terrorinfrastruktur och vapenlager. Detta kritiseras skarpt emellanåt, men om någon har ett bättre förslag på hur Israel i stället ska gå tillväga så är det förslaget efterlängtat.

Klippet ovan visar hur IDF bombar ett vapenlager som finns intill en civil byggnad! Så mycket bryr sig terroristerna om civila och när civila dör eller skadas så är det Israel man anklagar. Man verkar inte se att det är terroristerna som har ansvaret. Man förvarar inte vapen i närheten av byggnader där civila håller hus. Så enkelt är det.

Var och en med öppna ögon och öron bör förstå och inse att rapporteringen kring konflikten mellan Israel och dess grannar är på tok för ensidig. Tar man bara del av reportage över hur israeliska soldater förskingrar stenkastande palestinier och särskilt reportage över israeliska soldaters fel och misstag, ja då får man en mycket mycket ensidig bild av det hela. Detta leder till att man tar felaktiga ställningsstaganden. Och folk som tror sig veta allting gör sig till självutnämnda experter och uttalar sig om en sak han eller hon inte har en aning om.

Metro skulle kunna visa bilden på den ihåliga stenen samt berätta att palestinska terrorister förvarar vapen i närheten av byggnader där civila håller hus. Då – och först då – kan vi börja tala om att rapporteringen är allsidig. Men så länge rapporteringen är så ensidig som den är behövs det bloggar som t.ex. denna. Hoppas folk hittar till denna blogg och andra bloggar som finns i syfte att vidga vyerna.

Källor: Mock rock used for hiding explosives, Metro

Annonser