Förhandlingstillfälle efter förhandlingstillfälle och fredsförslag efter fredsförslag glider förbi samtidigt som det palestinska ledarskapet påstår att palestinierna är under en brutal ockupation. Men låter man verkligen förhandlingstillfälle efter förhandlingstillfälle och fredsförslag efter fredsförslag passera förbi bara så där om man är under en brutal ockupation??

Hade man varit under en brutal ockupation så hade man väl antagligen vid det här laget nappat på något av de otaliga förhandlingstillfällen och fredsförslagen som varit aktuella under de många tiotals åren som konflikten mellan Israel och palestinierna pågått.

I artikeln ”Varför har Israel inte lämnat Västbanken fastän åtminstone halva världen redan länge skrikit att Israel måste göra det?” har jag försökt förklara varför Israel inte lämnat Västbanken fastän halva världen skrikit och gnällt att landet måste göra det. Så mycket har det skrikits och gnällts att jag tror att landet skulle ha lämnat Västbanken om man hade bedömt att man kunnat göra det.

Jag säger definitivt inte att palestinierna inte har haft det svårt på många sätt, men att de skulle vara under en brutal ockupation stämmer inte. Palestinierna har ett långtgående självstyre. Det kan man inte kalla för en ”brutal ockupation”. Dessutom är antalet vägspärrar i dagsläget under 20 och många av dem är öppna hela tiden. Man stänger dem bara när man fått underrättelseuppgifter om att något galet är på gång. (Kolla detta videoklipp vid 10 min och 5 sekunder.)

Brutal ockupation??

Påståenden om att det är Israel som förhindrar en fredsuppgörelse stämmer inte. Påstår någon det bör den personen ge ärliga och uppriktiga svar på frågorna som ställs här och här. Jag har dock ännu inte stött på någon som anser att det är Israel som förhindrar en fredsuppgörelse som har kunnat ge de svaren.

Annonser