En lösning?


När denna text skrivs (i mars 2011) är det oroligt vid Gazaremsan. Raketer och granater regnar ner i södra Israel och Israel bombar i Gazaremsan. Bloggosfären fylls av den ena artikeln efter den andra och debatterna går heta. Och åsikterna går ordentligt isär. Som vanligt när det gäller Israel/Palestina-konflikten.

Man är indelad i två läger: de som menar att Israel måste bomba och de som är mer eller mindre kritiska till att Israel bombar. Det gemensamma torde dock vara att man önskar att en fredlig lösning kunde komma till stånd. Alltså borde fokuset på debatten vara hur man kunde uppnå fred.

Hur är det då med raketerna och granaterna som regnar ner i södra Israel? Och hur är det med Israels bombande?

Det regnar alltså raketer och granater i södra Israel. Dessa raketer och granater skördar sällan dödsoffer, men skadar människor ibland mer eller mindre mindre allvarligt. Skador på egendom förorsakar raketerna och granaterna ofta.

Det relativt låga dödstalet beror på att Israel skyddar sin befolkning rätt bra. Man har byggt upp ett system som varnar befolkningen när radarsystemet upptäcker att en raket är påväg. Sirenerna går igång och människorna söker skydd. I de flesta israeliska hem finns det ett bombskydd och t.ex. i staden Sderot (antagligen också i andra städer) finns det bombskydd utplacerade vid busshållplatserna.

När raketbeskjutningen ökar brukar skolornas verksamhet påverkas. Man brukar stänga skolor. Raketbeskjutningarna påverkar livets normala gång märkbart, eftersom alla ständigt bör vara uppmärksamma och ständigt lever i en rädsla att en ny raketattack när som helst kan komma. Och när en raketattack kommer måste man genast lämna sina sysslor och söka skydd.

När raketattackerna är som värst brukar familjerna sova i bombskydden.

Vad skall Israels armé göra åt detta problem? Man måste komma ihåg att det inte bara är Israels armés uppgift att skydda befolkningen mot hot, utan att det är deras skyldighet. Man måste också komma ihåg att det är vanliga civila, män, kvinnor, barn och äldre som utsätts för ett verkligt hot som är livsfarligt och när raketbeskjutningen pågår som värst finns detta hot varje dag, varje timme, varje minut.

Kan man leva under sådana omständigheter?

Israel brukar bomba sönder terrorinfrastruktur när en raketattack har skett. Detta är högst utmanande då terroristerna verkar bland civila. Det förekommer att terrorister skjuter raketer från t.ex. skolgårdar. Man måste komma ihåg att Hamas och de andra terrororganisationerna som verkar i Gazaremsan inte bryr sig om de civila, vilket är ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna.

Israels bombande av terrorinfrastruktur brukar starkt kritiseras av en del. Men dessa som kritiserar framför sällan något förslag på vad Israel i stället borde göra.

En del menar att raketbeskjutningarna är ”mostånd mot ockupationen”. Men dessa människor glömmer att Israel lämnade till och med den sista kvadratmillimetern av Gazaremsan år 2005. Så Israel ockuperar inte ens en kvadratmillimeter av Gazaremsan!

Så vad är lösningen? Ja, den enda lösningen är att helt enkelt att avlägsna terrorhotet, vilket Israel gör. Men problemet är att terrorismen igen växer till sig om en tid och så återkommer raketbeskjutningarna.

Raketbeskjutnigarna bör fördömas eftersom de verkligen är förorsakade av terrorister som är ute efter att sätta skräck i den israeliska civilbefolkningen och naturligtvis förorsaka så mycket skada som möjligt. Det finns ingen entydig lösning för att få ett stopp på det som pågår, men en god början är att ha en rätt förståelse när det gäller raketbeskjutningarna. Att kritisera Israels försvar, men samtidigt inte känna till verkligheten, leder ingenstans. Om det är något som ska kritiseras, så är det terrorismen. Men det räcker inte att kritisera, utan man måste också göra något. Och den enda som nu gör något och som kan göra något är Israels armé. Det som Israels armé gör är att den skyddar vanliga civila mot ett verkligt hot som är livsfarligt och som nu i mars 2011 tycks pågå varje dag. Varför ska då Israels armé kritiseras för att den gör något sådant?

6 kommentarer (+add yours?)

 1. En fråga till dig som inte gillar att Israel bombar « fredsprocessen
  Mar 24, 2011 @ 16:57:36

 2. ptr
  Mar 24, 2011 @ 21:14:44

  Jag har förståelse för att israel vill försvara sin befolkning. En sak som glöms bort är att de har stulit hela Palestina. Kanske skulle ta och titta på gränserna som drogs från början och fundera på om palestinierna har lite rätt att vara sura dom med. Muren som uppförs byggs ju inte direkt på israels territorium utan på ockuperad mark, på den mark palestinierna behöver för att försörja sig.

  Svara

 3. Jani
  Mar 25, 2011 @ 08:25:45

  Den enda lösning, som skulle göra slut av raketbeskjutningarna från Gaza till Israel helt, skulle vara att Israel återockuperade Gaza. Jag tycker att Israel borde göra detta oavsett vad omvärlden tycker eftersom det har visat sig att omvärlden i praktiken stödjer Hamas och andra terroristorganisationer i Gaza.

  Israels nuvarande vice premiärminister, Silvan Shalom, har sagt att även om han stödde utrymningen av Gaza för sex år sedan, förstod han nu att ensidiga tillbakadraganden inte fungerar. Idén att ”överge territorium för att vinna säkerhet är felaktig och har blivit totalt motbevisad” sade Shalom (se på http://www.livetsord.se/default.aspx?idStructure=12458#1 ).

  När inser omvärlden vad som Silvan Shalom nu har insett? Eller vill man inte inse detta?

  Svara

 4. Det man lovar ska man hålla « fredsprocessen
  Mar 26, 2011 @ 20:51:00

 5. När ska media berätta hur raketerna påverkar livet för de som bor i södra Israel? « fredsprocessen
  Aug 20, 2011 @ 09:38:02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: