Gaza


Gaza City

Palestinierna har låtit förstå att de önskar få större frihet och mera rättigheter. Detta har omvärlden, Israel inkluderat, tagit i beaktande och också arbetat för att detta kunde bli en verklighet.

Under 1990-talet grundades det palestinska självstyret vilket inkluderade både Västbankens och Gazaremsans palestinier. Palestiniernas frihet och deras rättigheter ökade också år 2005 då Israel drog sig helt och hållet ur Gazaremsan.

Gazaremsan har blivit föremål för ett stort internationellt intresse. Händelserna som ägde rum efter att Israel drog sig ur därifrån har inte gjort att detta intresse minskat.

Med större frihet och ökade rättigheter, vilket alltså är palestiniernas önskan, följer ett ökat självbestämmande med vilket i sin tur följer ett ökat ansvar. Därför är det självklart att Israel inte längre har ansvar för palestinierna på Gazaremsan och självklart inte heller ansvar när det gäller deras statsbygge. Detta gäller självklart också Västbanken. Detta gäller framförallt efter att det palestinska självstyret grundades under 1990-talet. Israels ansvar förblir att samverka och samarbeta med sina grannar, i detta fall palestinierna. Att samverka och samarbeta med sina grannar är ett naturligt ansvar som länder har var de än befinner sig i världen.

Israels tillbakadragande följdes dock av att Hamas tog kontrollen över Gazaremsan och att raketbeskjutningen därifrån in i södra Israel intensifierades. Det bör sägas att det skjutits tusentals raketer och granater från Gazaremsan in i södra Israel under det senaste årtiondet.

För att förhindra att vapen kommer i händerna på terroristerna införde Israel en blockad. Denna blockads inverkan på befolkningen i Gazaremsan har varit föremål för mycket debatter och spekulationer. Självklart har befolkningens situation påverkats av blockaden. Men man kan inte enbart fokusera på Israels roll i detta, utan man måste också beakta vilken roll Hamas har.

Inom Palestinarörelsen finns det tyvärr aktivister vars huvudsakliga intresse verkar vara att sprida felaktig information om Israel och dess agerande. När det gäller Gazaremsan har detta kanske visat sig allra tydligast. Blockaden har gjort det möjligt för dessa palestinaaktivister vars huvudsakliga intresse verkar vara att sprida felaktig information om Israel och dess agerande att förverkliga detta intresse.

Situationen är mångfacetterad. Hamas styre i Gazaremsan försätter Israel i en situation där man måste väga mellan att värna om den egna befolkningens säkerhet och arrangemang som gör det möjligt för Israel att kunna kontrollera last som ska in i Gazaremsan. Det svåra är hur detta kan göras utan att det påverkar livsföringen för befolkningen i Gazaremsan i alltför hög grad.

Det finns i alla fall en kritikstorm mot Israel att blockaden är olaglig med allt vad det innebär. Frågan är bara vilket alternativ Israel har för att förhindra att vapen smugglas in i Gazaremsan. Frågan är också om kritikerna har något bättre alternativ att komma med.

Israel har i alla fall gjort mycket för att göra livet för befolkningen i Gazaremsan så bra som möjligt. Man släpper in last genom gränsövergångarna efter att lasten kontrollerats och man låter också patienter komma till Israel för vård. Någon bättre lösning på situationen torde knappast vara möjlig så länge Hamas har makten i Gazaremsan.

Artiklar på denna blogg som handlar om Gaza.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Utan rim o reson rapporterar public service vidare « Svart på vitt
    Jun 30, 2012 @ 06:35:00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: