Guide till konflikten i Mellanöstern


Mellanösternkonflikten – konflikten som alltid är på tapeten och aldrig någonsin verkar få ett slut – vad handlar den om egentligen?

En vanlig missuppfattning är att allting handlar om konflikten mellan Israel och palestinierna – alltså den så kallade Israel/Palestina-konflikten – men faktum är att konflikten är större än så. Det råder också en konflikt mellan Israel och flera av dess grannländer.

I Wikipedia kallas konflikten för den arabisk-israeliska konflikten, men den benämningen är korrekt bara om man avser konflikten mellan Israel och dess arabiska grannländer. Faktum är att man inte kan bortse från Iran när man talar om den så kallade Mellanösternkonflikten varpå benämningen den arabisk-israeliska konflikten inte är tillräcklig. Iran är ju inte ett arabland men är en betydande part i konflikten.

På denna blogg benämns konflikten ”konflikten mellan Israel och dess grannar”. På det sättet inkluderas palestinierna, Israels arabiska grannländer och också Iran och är den enda korrekta benämningen på konflikten om man vill inkludera alla inblandade parter.

Sedan landet Israel bildades år 1948 har flera krig utkämpats mellan Israel och någon/några av Israels grannar och flera försök till fred och försoning har gjorts. Egypten och Jordanien har ingått fredsavtal med Israel, men inte t.ex. Syrien och Libanon.

(klicka för större bild - öppnas i nytt fönster)

Västbanken och Gazaremsan, som erövrades av Israel under sexdagarskriget år 1967, får mycket uppmärksamhet och särskilt när det gäller upprättandet av en stat för palestinierna på dessa territorier (se bilden).

En stor del av uppmärksamheten kring konflikten handlar om en växelverkan mellan en förväntan/ett krav på att Israel ska dra sig ur Västbanken och Israels säkerhetsintressen.

Om Västbanken och Gazaremsan får mycket uppmärksamhet, så får Iran i sin tur inte den uppmärksamhet landet borde få när det kommer till denna konflikt, för landet spelar en stor roll i konflikten.

Irans mål är att stärka sin ställning i Mellanöstern och ett delmål i detta handlar om Israel. Irans president har flera gånger klargjort att Israel bör raderas från kartan.

Iran stöder och finansierar terrorism. Terroristorganisationen Hamas som huserar i Gazaremsan och terroristorganisationen Hizbollah som huserar i Libanon är Irans ”ombud” i kampen mot Israel. Under sommaren 2006 utkämpades ett krig mellan Israel och Hizbollah och under vintern 2008-2009 utkämpades ett krig mellan Israel och Hamas.

Iran har ett kärntekniskt program och säger att det endast är till för fredliga ändamål – något som väst inte tar på allvar då det finns klara och tydliga tecken som tyder på att Iran är i färd med att framställa kärnvapen. Väst har länge upprätthållit sanktioner gentemot Iran och dessa sanktioner har utökats under de senaste månaderna.

Konflikten i Mellanöstern handlar alltså om mycket mer än konflikten mellan Israel och palestinierna. Israel har sökt fred med sina grannar ända sedan landets bildande år 1948, men har levt under ett konstant hot sedan dess. Israel kritiseras ofta och mycket för sitt agerande. Det är självklart att Israel inte alla gånger handlat rätt, men när man analyserar landets handlande måste man ta i beaktande vilka utmaningar landet genomgått och genomgår.

Israel har inte lämnat Västbanken fastän det redan länge uttryckts en förväntan och ett krav på att landet ska göra det och anger säkerheten som orsak till att man inte lämnat Västbanken. Man behöver självklart inte hålla med om det israeliska ledarskapets resonemang kring säkerhet för landet, men man bör i alla fall lyssna till dessa resonemang. Landet har varit hotat många gånger under dess historia och har rätt till säkerhet precis som alla andra länder. Det finns en naiv inställning hos en del att det skulle bli fred om Israel drog sig tillbaka till de så kallade 1967-års gränserna, men det ligger självklart inte till så enkelt. Innan 1967 var Israel bakom dessa gränser – men freden höll ändå inte. Därmed är ett tillbakadragande till de så kallade 1967-års gränserna på intet sätt någon garanti för fred.

I det internationella samfundet oroar man sig över Irans ambitioner att skaffa kärnvapen. Kärnvapen i händerna på en oberäknelig diktatur är omöjligt att acceptera. Man hoppas att problemet ska kunna lösas genom sanktioner och diplomati. En militär attack mot anläggningar i Iran i syfte att slå ut Irans kärntekniska program är inte uteslutet.

Ingen kan med säkerhet säga hur det kommer att gå när det gäller Iran. Det får de kommande månaderna utvisa.

(klicka för större bild - öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 10 februari 2012.
Senast uppdaterad den 10 februari 2012.

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Guide till konflikten i Mellanöstern « fredsprocessen
  Feb 10, 2012 @ 21:39:26

 2. Jani
  Feb 12, 2012 @ 02:11:21

  Bra skrivet, Tom! Men det finns en aspekt till i Mellanösternkonflikten, som många särskilt i Sverige inte är medvetna om.

  Som jag i några av mina tidigare kommentarer har försökt framföra, finns det en maktelit i världen, som består av sådana hemliga order som Bildderberggruppen (se på http://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen ), illuminaterna, The Council of Foreign Relations (i USA), frimurarna mm. och som styr världen bakom kulisserna genom att kontrollerar både de synliga regeringarna och median (se på http://myemail.constantcontact.com/PAUL-McGUIRE–ILLUMINATI-BEHIND-GLOBAL-GOVERNMENT-1.html?soid=1102230244253&aid=228YInLrDP8 ). Denna maktelit dikterar även USA:s och andra länders politik mot Israel (se på http://paulmcguireblog.blogspot.com/2010/09/israelhillary-clinton-cfr-global-elite.html ). I botten handlar Mellanösternkonflikten egentligen kampen mellan Gud och satan.

  Svara

 3. Jerry
  Feb 18, 2012 @ 21:16:46

  Press TV visar Irans ståndpunkt i den arabisk-israeliska konflikten; ”Iran slams new anti-Syria UN resolution” –
  http://edition.presstv.ir/iphone/detail.aspx?id=227323

  Följande citat är en klar bevis att Iran vill inte ha ett enda arabland som har relationer med Israel; ”In interviews with Israeli news outlets over the past few months, the Syrian armed rebels have clearly expressed their vision for the future of Syria and their interest in establishing relations with the Tel Aviv regime.”

  Svara

 4. Jerry
  Apr 04, 2012 @ 08:57:08

  Mellanösternkonflikten har ändrat karaktär;
  ”Arab Lecturer: Moses Led Muslims out of Egypt
  A lecturer at Arab university said Moses led Muslims out of Egypt; Exodus first instance of ‘Palestinian’ liberation through armed struggle.” – http://www.youtube.com/watch?v=tqjwLKdg9ro

  Svara

 5. Ingmar Karlssons bok är ett tungt bidrag till den kraftiga slagsida som diskussionen om Israel har i Sverige « fredsprocessen
  Maj 16, 2012 @ 14:10:05

 6. Jerry
  Maj 23, 2012 @ 19:14:48

  UPPDATERING!
  Ingen kan med säkerhet säga hur det kommer att gå när det gäller egyptiska väl utgången.

  Tar islamiseringen makten i Egypten, så påverkar det inte endast egyptier! Om man skall tro att islamiseringensutveckling tar följande väg – http://www.memritv.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/3431.htm, så hamnar MÖ i helt oberäknelig situation.
  Det får de kommande månaderna utvisa.

  Svara

 7. BBC spenderar 4 miljoner av licensbetalarnas pengar för att dölja sin Israelfientliga inställning? « Svart på vitt
  Aug 29, 2012 @ 12:16:21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: