Om bloggen


Välkommen till bloggen om fredsprocessen mellan Israel och dess grannar!

Detta är en blogg där fredsprocessen berörs från alla aspekter. Detta är en blogg där fredsprocessen också berörs från aspekter som sällan förs fram. Alla stenar angående fredsprocessen ska vändas. Ingenting ska vara för svårt att ta upp.

Mellanöstern är ständigt ett aktuellt ämne i världspolitiken. Israel och palestinierna är ständigt på den världspolitiska kartan och Israel är också ett föremål för mycket kritik. Israel är självklart inte ett perfekt land. Inget land är perfekt. Men Israel har gjort mycket för att ge större frihet och ökade rättigheter åt palestinierna. Denna blogg blundar inte för fakta och därför blundar denna blogg inte heller för detta faktum.

Israel samverkade till grundandet av det palestinska självstyret under 1990-talet och Israel drog sig ur Gazaremsan år 2005. Men Israel har utsatts för blodig terror från närliggande områden efter varje gång de gett större frihet och ökade rättigheter åt palestinierna. Denna blogg blundar inte heller för detta faktum.

Eftersom Israel redan kritiseras så mycket kommer denna blogg inte att innehålla så mycket israelkritik. Däremot förekommer det rikligt med felaktiga påståenden om Israel. Denna blogg blundar inte för det heller. Felaktiga påståenden om en part i en konflikt gynnar inte fredsprocessen. Därför kommer denna blogg inte att hålla tyst när felaktiga påståenden sprids om Israel. Detta gäller också om felaktiga påståenden sprids om den palestinska sidan.

Denna blogg är inte en pro-israelisk blogg. Denna blogg är en blogg om fredsprocessen mellan Israel och dess grannar. Denna blogg tar inte ställning för någon eller mot någon – den tar ställning för en varaktig fred mellan Israel och dess grannar.

Denna blogg utgår från fakta, d.v.s. att man ser på konflikten utifrån vad som hittills i själva verket hänt och vad som i själva verket händer i nuläget. Hur saker och ting ligger till helt enkelt. Detta kan komma att utmana många med invanda föreställningar. Men det är vad denna blogg är. Den ska vara modig och annorlunda. Den ska säga sakerna som de är. Den ska komma med fakta helt enkelt – även med sådan som kan kännas lite obekväm.

Jag som bloggar heter Tom Nylund. Jag är 30 år, detta är en fritidssysselsättning och jag får ingenting betalt för det jag gör. Vill du komma i kontakt med mig, skriv på adressen fredsprocessen AT gmail.com!

Välkommen till Fredsprocessen!

9 kommentarer (+add yours?)

 1. Leo
  Feb 22, 2011 @ 00:31:36

  Den ständiga upprepningen av lögnen att befolkningen i Gaza svälter och att barnen dör p.g.a. brist på sjukvård och läkemedel gör den inte mer sann. Om någon verkligen vill ta reda på hur det ligger till så finns all tillgänglig information lättåtkomlig. Informationen passar dock inte in i den vulgära anti-Israeliska propagandan. Spädbarnsdödligheten och medellivslängden liksom andra hälsoindikatorer är inte ett dugg sämre än i omgivande arabländer. Tvärtom visar statistiken på motsatsen. Det råder inte brist på varken läkemedel eller mat. Att ta reda på fakta är dock inte av intresse när man är ute efter att demonisera Israel och judarna. Tack till dig Tom som har modet och kraften att stå emot propagandan.

  Svara

  • Tom
   Feb 22, 2011 @ 00:37:56

   Tack för din uppmuntrande kommentar. Läget är helt galet. Men det är precis som du säger; man kan ta reda på om man vill! Hela grejen beskrivs alltför ofta som att grymma och hemska sionister kom till Palestina, stal marker av palestinierna, fördrev dem, grundade landet Israel (som är det grymmaste landet i världen typ) och att de nu bedriver ett förtryck av de palestinier som finns kvar. Så här illa kan den värsta beskrivningen vara. Då ställer jag mig frågan: var ska man då börja för att reda ut saken?

   För övrigt stämmer allting som du säger: det är brist på varken förnödenheter eller livsmedel där.

   Svara

  • Gustav A
   Jun 05, 2011 @ 17:44:52

   Försvarade du apartheidregimen i Sydafrika också? Nu har ju den regimen gått under och bara Israel finns kvar som en riktigt rasistisk förtryckarregim. Det värsta är ju att det Israeliska styret har likheter med nazisternas förtryck – kollektiv bestraffning, rivning och sprängning av hus, diskriminerade lagar som fördriver araber från deras hus mm mm. Och allting försvarar du?

   Svara

   • Isay
    Jun 06, 2011 @ 16:06:26

    Gustav A, det värsta med dig är inte att du ljuger om Israel. Det värsta är att du bagateliserar nazismen. Jaså, kan man jämställa Nazityskland med Israel? – då var väl Hitler inte fullt så farlig som de sade i skolan. Din entusiastiska historielöshet är en förolämpning mot nazismens offer.

    Svara

 2. adam
  Feb 26, 2011 @ 23:23:41

  men snälla nån, det måste vara svenskar för att helt ignorera Hamas, Självklart kan allt köpas i Gaza, till ockerpriser eftersom det mesta kommer in genom tunnlarna från Egypten.
  Anledningen till de höga prisern är att Hamas skalar av vinsten och gör förmögenheter på smugglingen, pengar som går till raketer och mörsarammunition mot Israel.

  Det låter på er som det är jättebra att allt kan köpas i Gaza med god provision till Hamas, om ni hade släktingar i södra Israel skulle ni nog problematisera läget lite mer !

  Svara

 3. Andreas
  Apr 07, 2011 @ 22:52:56

  Du gör ett grymt jobb som är bland de få svenskar som förstår hur det ligger till. Äntligen någon som är på Israels sida, det var på tiden. Att andra människor är så blåögda och vägrar inse att det inte är Israels fel, utan Hamas fel, och så har vi ju svensk media som är totalt vriden. När ska omvärlden lära sig att utan Israel går det åt helvete med världsekonomin. Telefon 3 te.x ägs av en jude, Hollywood är cirka 90% judar (lite överdrivet men det är många iaf), Israel är det land som skapar mest IT-bolag i världen och alla stora IT-jättar har enorma kontor i Israel.
  Jag vet hur det är, är själv jude och än idag får man uppleva rasism dagligen. Ganska sjukt egentligen, vi har verkligen inte kommit nånstans.
  Vill bara säga slutligen att fortsätt med det du gör! Hoppas verkligen flera svenskar får uppsyn om hur läget verkligen är!

  Svara

  • Tom
   Apr 08, 2011 @ 11:38:30

   Tack Andreas för dina uppmuntrande ord. De behövs verkligen, för det är inte alltid så lätt att försvara Israels och det judiska folkets rättigheter. Jag hoppas också att flera svenskar ska få upp ögonen om hur läget är och jag hoppas min blogg kan bidra till detta på något sätt.

   Svara

 4. Mikael Wallgren
  Aug 13, 2011 @ 08:00:15

  Suck. Borde byta namn, precis som den rabiata sionistiska bloggen ”Fred i Mellanöstern” är din blogg en ensidig pro-israelisk blogg. Stå för det då.
  Hur många judar bodde det i Israel/Palestina år 1800, 1850, 1900, 1940, 1967 samt idag? Deras inflyttning har skett på ett naturligt sätt och i acceptans med de som bor där idag? yeah, right.

  Säger inte att jag är neutral, men skulle heller aldrig låtsas som det!

  Svara

  • Misan
   Aug 23, 2011 @ 10:29:50

   Mikael, fråga dig istället detta: Hur många araber bodde det i området under de tidsperioder du nämner?
   Fråga dig sedan: Hur många judar fördrevs från arabländerna bara under 1940-talet? Hur mycket blev de bestulna på och har de någonsin fått kompensation i någon form – kämpar någon för deras ”rätt att återvända”? Hur kan det komma sig att det är så svårt för dig att acceptera rena fakta? Nej, neutral är du förvisso inte – du kanske borde söka dig till ett annat forum för din upprapade propaganda? PGS kanske?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: