Det finns flera orsaker till varför jag startade denna blogg för 8 månader sedan (nämligen i februari detta år). Den främsta orsaken är att jag helt enkelt vill sprida en mera balanserad bild av Israel och konflikten mellan Israel och dess grannländer. En annan orsak är att jag vill lära mig mera. Bloggen är en fritidssysselsättning.

Det allra viktigaste jag hittills velat lyfta fram med bloggen är att det inte har blivit lugnare och fredligare fastän Israel har lämnat ifrån sig områden. Åtminstone halva världen har redan länge skrikit att Israel måste lämna ifrån sig områden och man har menat att det också kommer att bli fred(ligare) om Israel gör det. Men jag har velat lyfta fram att det inte gjort det.

Israel samverkade till upprättandet av den palestinska myndigheten under 1990-talet. Detta innebar att de allra flesta palestinska araberna kom under ett palesinskt självstyre. I praktiken innebar detta att de arabiska byarna och städerna på såväl Västbanken som Gazaremsan kom under detta självstyre. Men blev det fredligare? Nej, det blev det inte eftersom det blev en ny, andra, blodig intifada. Varför gick det så? Det skulle ju bli fredligare då palestinierna fick utökade rättigheter och en större frihet?

Omvärlden fortsatte att tjata på Israel om att landet måste ”avsluta ockupationen”. Nå, detta ledde till att Israel lämnade Gazaremsan år 2005. Blev det fred(ligare)? Nej, man kan inte säga att det blev fredligare eftersom raketattackerna – som hade pågått sedan år 2001 – fortsatte efter det att Israel hade lämnat Gazaremsan och de ÖKADE till och med!

Allt detta borde vara obestridliga fakta, men trots att allt detta är obestridliga fakta så vill folk inte kännas vid allt detta. Man bortförklarar allting.

Trots att det blev en andra blodig intifada efter att Israel lämnade de arabiska byarna och städerna under 1990-talet och trots att raketattackerna fortsatte och till och med ökade fastän Israel lämnade Gazaresman år 2005, så fortsätter världen att skrika att Israel bör lämna Västbanken helt och hållet. Nå, om omvärlden skriker och skriker att Israel måste lämna Västbanken, varför i all världen lämnar inte Israel Västbanken då? Tja, detta borde vara klart som korvspad, men det är ändå inte klart som korvspad för en betydande del av dem som är engagerade i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Israel varken kan eller vill minska sin närvaro på Västbanken helt enkelt av den orsaken att man vet hur det hittills har gått då landet lämnat ifrån sig områden. Israel är endast ca 15 km brett på det samalaste stället mellan Västbanken och Medelhavet. Det vore katastrof om terrorister skulle ta kontroll över Västbanken och börja skjuta raketer in i Israel också från Västbanken. För övrigt är det omöjligt att försvara ett land som bara är 15 km brett på det smalaste stället.

Jag tycker att ni som skriker att Israel måste lämna Västbanken (”sluta ockupera Palestina”) kunde ta i beaktande det jag skrivit i detta blogginlägg. Jag har tagit upp detta i flera andra blogginlägg, t.ex. i inlägget ”En förödande enögdhet” och i inlägget ”Israels kontroll av Västbanken är inget självändamål”. Läs och begrunda!