Hur det var innan ”förtrycket” började


En betydande del av debatten angående konflikten mellan Israel och palestinierna handlar om Israels agerande när det gäller Västbanken och Gaza. Jag vill påstå att de regleringar och begränsningar som finns när det gäller palestiniers rörlighet endast beror på säkerhet. Palestinierna brukar dock beskriva detta som ett förtryck med tillhörande trakasseringar. Säkerhetsarrangemangen kan garanterat upplevas som ett förtryck, men problemet är att många debattörer också menar att dessa säkerhetsarrangemang är ett mer eller mindre medvetet förtryck av palestinierna. Här är det verkligen skäl att hålla ordning på vad som är sant och vad som är falskt. Vad skulle Israel ha för intresse av att medvetet utöva ett förtryck mot palestinierna?

Det är också viktigt att komma ihåg att säkerhetsarrangemangen inte alltid funnits och att de inte uppkommit av sig själv. Under 1970- och 1980-talen kunde palestinierna röra sig fritt i hela Israel och israelerna i sin tur kunde röra sig fritt i de palestinska städerna och byarna. Regleringarna och begränsningarna av denna rörlighet uppkom inte av sig själva och utan anledning. Faktum är att terrorismen och våldet har tvingat Israel att vidta säkerhetsmässiga åtgärder. Hur lyckade, effektiva och rätta ur moraliskt och etiskt perspektiv dessa säkerhetsarrangemang är, är något som kan och bör diskuteras. Den som har kritik att komma med borde dock också komma med ett alternativ till hur säkerheten i stället borde garanteras.

Nedan finns en artikel i vilken förhållandena som rådde på 1970- och 1980-talen beskrivs. Jag har kollat upp att det som framförs i artikeln verkligen stämmer. Artikelns viktigaste del är med fetstil.

Många judar och araber som bor i denna del av världen saknar verkligen den gamla goda tiden innan fredsprocessen i Mellanöstern inleddes – innan Yassir Arafat och PLO fördes till Västbanken och Gaza efter undertecknandet av Osloavtalet.

Det är dags att skrika högt, om att fredsprocessen har varit en direkt katastrof för båda folken.

Har någon märkt att fler judar och araber har dött sedan undertecknandet av Osloavtalet än under perioden mellan 1967 och 1993?

Fredsprocessen, korrekt benämnd av vissa som en “krigsprocess,” har misslyckats, och det är dags att prova något annat.

Verklig fred mellan palestinier och judar kan inte uppnås, åtminstone inte inom överskådlig framtid. Klyftan mellan de två sidorna är fortfarande lika stor som någonsin tidigare och de båda parterna litar inte alls på varandra.

Istället för att tala om konfliktlösning, bör vi satsa på konflikthantering, med förtroendeskapande gester från båda parter.

Israel, till exempel, skulle lätta restriktioner av säkerhetsskäl, stoppa utvidgningen av bosättningar på Västbanken och bidra till att förbättra levnadsvillkoren för palestinierna.

Palestinierna å sin sida, kunde stoppa alla former av våld och hets mot Israel och fokusera på att bygga riktiga statliga institutioner och en stark infrastruktur för den framtida palestinska staten.

Konflikthantering betyder att hålla konflikten på sparlåga med förhoppningen att detta skulle ha en dämpande effekt på både judar och palestinier.

På den gamla goda tiden innan fredsprocessen inleddes i Mellanöstern, kunde alla som bor på Västbanken och i Gaza vakna på morgonen, komma in i sin bil och köra till någon plats inne i Israel.

Självmord och bilbombningar var obefintliga.

Inte en enda raket eller missil avlossades från Västbanken eller Gazaremsan mot Israel.

Omkring 200.000 palestinier arbetade i Israel dagligen.

Det fanns ingen säkerhetsbarriär och ingen mur på Västbanken.

Det fanns inga beväpnade milisgrupper som Fatahs Aqsa-martyrbrigader och Islamiska Jihad’s Al-Quds Bataljoner som smög omkring på gatorna i palestinska samhällen.

Palestinska bybor hade fri tillgång till sin mark och sina gårdar på Västbanken och Gaza.

Tusentals palestinska köpmän från Västbanken och Gazaremsan reste till Tel Aviv och andra israeliska städer nästan varje dag för att göra affärer. De används för att konvergera i Tel Aviv och andra israeliska städer nästan varje dag för att göra affärer. Tusentals palestinska familjer kunde ses njuta av sin tid på israeliska stränder, parker och restauranger.

Det fanns inga permanenta israeliska militära vägspärrar mellan Västbanken och Gaza, å ena sidan och Israel å den andra. Vägspärrar sattes upp först när säkerhet ansåg det nödvändigt.

Det fanns en regering och en polisstyrka i Västbanken och Gaza och palestinier visste vem de hade att göra med och hade en tydlig adress. Palestinierna behövde inte oroa sig för ett tiotal säkerhetsstyrkor/miliser som skapades av PLO efter undertecknandet av Osloavtalet.

Tusentals israeliska judar flockades till palestinska städer och byar, särskilt på helgerna, för att köpa relativt billiga grönsaker och frukt och njuta av lokalt framställd kebab och hummus. Israeliska judar brukade reparera sina bilar på Västbanken och Gazaremsan. De var vana vid att besöka sin tandläkare i Qalqilya, Betlehem och Jenin.

Palestinierna behövde inte något särskilt tillstånd att resa in Israel.

Jerusalem var öppet för alla palestinier och PLO hade många kontor i staden.

Palestinierna kunde flytta till Israel, och även få israeliskt medborgarskap om de gifte sig med israeliska medborgare.

Vi har nått en punkt där många judar och araber säger något sarkastiskt, att de saknar den gamla goda tiden före freden.

Källa: http://israelisverige.info/?p=532

16 kommentarer (+add yours?)

 1. Nima
  Mar 20, 2011 @ 04:41:00

  Israel, den fantastiska stat som hela tiden bara försökt sträva efter fred, bestämde sig för att bygga hundratals nya bosättningar efter att en palestinier mördade en bosättarfamilj, snacka om snabbaste vägen till fred!

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-godkanner-fler-bosattningar

  Svara

 2. Vad är det för brott Israel har begått? « fredsprocessen
  Mar 23, 2011 @ 22:11:07

 3. florimond77
  Aug 21, 2011 @ 12:18:10

  Det låter som en dröm det du beskriver. Det är ledsamt att se hur lätt hjärntvättade folk blir i Israel. Israel har aldrig någonsin attackerats. Det första kriget var en försvarshandling för mark man brutalt roffade åt sig. De andra krigen var attacker från Israel men man hjärntvättar folk med att skriva att ”de bara hände”. Inne i Israel och på palestinskt område har man från start behandlat palestinierna illa med en målsättning att en dag ha fördrivit varenda människa som inte var judar. Palestinierna har med tålamod och i förhoppning om ett liv i broderlig anda levt sina liv men nya generationer som växte upp i de flyktinglägren fick nog.

  Svara

  • Tom
   Aug 21, 2011 @ 12:28:18

   De judar som flyttade till Palestinamandatet skaffade sig mark helt lagligt genom att köpa mark och att de grundade städer och byar bredvid de arabiska. Något palestinskt styre existerade inte. Till en början var det turkiskt styre och sedan brittiskt. Alla påståenden om att judarna skulle ha stulit mark är således helt oriktiga.

   Svara

  • Jerry
   Nov 25, 2011 @ 01:14:33

   En KORREKT påstående är, att det är sorligt att se hur lätt religiösa extremister växer sig starka i MÖ.

   Båda styrs av religiösa fanatiker som fullkomligt struntar i omvärlden.

   Vem har hjärnskador?

   Svara

  • Jerry
   Mar 07, 2012 @ 21:32:26

   Från vilket planet kommer du?

   ”Israel har aldrig någonsin attackerats.”, då måste du ändra i historieskrivning samt i Wikipedia som informerar OKUNNIGA individer om att ”Staten Israel utropades av David Ben-Gurion den 14 maj 1948, samma dagsomde brittiskasoldaterna lämnade området och efter det att det brittiska mandatet i Palestina löpt ut. De omkringliggande arabstaterna, som tillsammans med palestinierna varit emot FN:s beslut att dela det brittiska mandatet i en judisk och en arabisk del, förklarade krig med den nybildade staten.”

   Nu har du blivit upplyst av en hjärntvättad.

   Svara

 4. florimond77
  Aug 21, 2011 @ 12:39:31

  Du nämner tandläkaren i Jenin. Vad jag vet blev denna ort brutalt nermejad av israeler där ögonvittnen såg hur man bulldozade ihjäl människor som inte hann ut ur sina hus.

  Svara

  • Tom
   Aug 21, 2011 @ 12:43:53

   Dessa händelser i Jenin återgavs inte riktigt så som de hade ägt rum i verkligheten. Sen är det ju också så att Israel inte heller alltid gör allting rätt.

   Svara

 5. florimond77
  Aug 21, 2011 @ 13:10:14

  Tom
  Några fastigheter har sålts till israeler det är helt riktigt, men den stora flertalet har snotts många gånger brutalt. Olivodlingar har bränts ned och folk blev fördrivna. Detta hände strax efter att Israel utropade sig självt. Att föneka detta som palestinierna kallar Akban är lika oförsvarligt som att förneka förintelsen.
  Det finns israeliska bra fredsrörelser men tyvärr har den aggresiva sionismen styrt sedan start.

  Svara

 6. Jani
  Aug 21, 2011 @ 15:05:08

  Varför fick den gamla goda tiden inte fortsätta? Varför vill omvärlden inte heller erkänna att den sk. fredsprocessen är ett misslyckande, en fiasko faktiskt? I http://paulmcguireblog.blogspot.com/2010/09/israelhillary-clinton-cfr-global-elite.html finns det några svar.

  Svara

 7. Serene
  Mar 07, 2012 @ 03:00:01

  Isrel har inte stulit något. Det har aldrig funnits någon palestinsk stat inte heller ett sådant folk existerar. De är araber, somn invandrat från grannländerna, för ca 100 år sedan.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: